Se7en



Yönetmen: David Fincher
Yapım Yılı: 1995
Tür: Dram/Polisiye
Süre: 127 dakika
IMDb: 8,6
Oyuncular: Morgan Freeman (William Somerset), Brad Pitt (David Mills), Gwyneth Paltrow (Tracy Mills), Kevin Spacey (John Doe)


Filmin konusuna geçmeden önce aslında tüm senaryonun temelini oluşturan yedi ölümcül günahtan bahsedelim.

Yedi ölümcül günah, roma katolik kilisesi’nin görüşleri doğrultusunda şekillenen ve Papa I. Gregorius tarafından düzenlenen, insanların hayatı boyunca sakınması gereken temel günahlara verilen isim.

Bu günahlar şöyle sıralanıyor,
  • Kibir
  • Açgözlülük
  • Şehvet
  • Kıskançlık
  • Oburluk
  • Öfke/Tıkıcılık
  • Tembellik.

Filmde iki dedektifin, kendini yedi ölümcül günahı işleyen kişileri öldürmeye adamış bir seri katili yakalamak üzere verdiği mücadeleyi izliyoruz.

Emekliliğine yedi gün kala bir cinayet ihbarı alan William Somerset, olay yerine gittiğinde bu vakada çaylak dedektif David Mills ile partner olacağını öğreniyor.

Dedektiflerin olayı araştırmaya başlamasının ardından çok geçmeden cinayetlerin sayısı artmaya devam ederken olay yerlerinde hiçbir kanıt olmamasına karşın bulunan tek şey öldürülen kişinin hangi günah olduğunu açıklayan bir yazı ve bir not oluyor. Dedektifler kendini bir çıkmazın ortasında gibi hissederken, bir anda her şey bambaşka bir hale bürünüyor.



Filmle ilgili en sevdiğim şey olayı dedektiflerle birlikte çözmemize olanak sağlamasıydı. Katille ilgili ön bilgiye sahip olmaktansa adım adım verilen bilgileri toplayarak dedektiflerle birlikte fikir yürütmek çok zevkli ve heyecanlıydı.

Oyunculuklar konusunda da tanrı adam Morgan Freeman her zamanki gibi minimum mimikle maksimum performans sergilerken, kendisini pek sevmesem de oyunculuğunu çok takdir ettiğim Brad Pitt özellikle son sahnede müthiş bir performans sergiliyor. Aynı şekilde Kevin Spacey’e de bu rolün çok yakıştığını söylemeden geçemeyeceğim.

Değinmek istediğim bir diğer şey de, katilimizin altı günahı öldürüp yedincisini David’e saklamasının bence müthiş bir detay olduğu. efsaneleşen “What’s in the box?” sahnesinde David’i büyük bir ikileme düşürüp müthiş bir sakinlikle “İntikam ol David. gazap ol.” dediği kısımlar tek kelimeyle müthişti!

Benim filme puanım, 9/10.



Yorum Gönder