The Platform


Yönetmen: Galder Gaztelu-Urrutia
Yapım Yılı: 2019
Tür: Dram/Fantastik
Süre: 94 dakika
IMDb: 7,0
Oyuncular: Ivan Massagué (Goreng), Zorion Eguileor (Trimagasi), Antonia San Juan (Imoguiri)



Film bir hapishanede geçiyor, bu hapishane dikey bir şekilde inşa edilmiş ve ortasında kare şeklinde bir boşluk var. bu boşlukta gelip giden platform yemek servisi için kullanılıyor.

Hapishanenin en üst katında, buraya sıfır noktası deniyor, müthiş lüks ve çeşit çeşit yemekle doldurulan bu platform aşağı doğru hareket ediyor ve ikişer mahkumun kaldığı katlarda belirli bir süre kalıp aşağı inmeye devam ediyor. Yani, dolu bir şekilde harekete geçen platform en alta kadar talan edilmiş oluyor ve alt kattakiler sadece üsttekilerin artıklarını yiyebiliyor. Bir de mahkumların hücreleri her ay rastgele değişiyor.

Film goreng isimli kişinin etrafında dönüyor diyebiliriz. Başlarda bu beyefendi saf, mülayim bir tip olarak çıkıyor karşımıza. Bu mülayim halleri de “Bu adam ne suç işlemiş de düşmüş buraya?” diye düşünmemize sebep oluyor hatta. Pek tabii bir süre sonra kendisini o masumane hallerini yitiriyor, ancak o sürecin nasıl gerçekleştiğini sizin izlemeniz daha doğru olur.

Filmin değindiği birçok şey var, anlayacağınız üzere bencillik ve açgözlülük bunların başında geliyor ve değindiği şeylerle insanlardan yeterince tiksinmiyormuşuz gibi bir kez daha içimizdeki şeytanların farkına varıp tiksinmemize fırsat tanıyor. Ancak ne yazık ki mesaj iletme kaygısı ve bu platform konseptini anlatmaya o kadar odaklanıyor ki karakterleri tam anlamıyla tanımamıza imkan tanımıyor.

Konusu ilginç, çekimleri güzel, oyunculuklar da gayet iyi olsa da film böyle tam olarak içine alamıyor sizi.Yani öyle aman aman bi güzelliği yok diyebilirim. Yine de çıtırlık bir şeyler ararsanız izleyebilirsiniz.

Benim filme puanım, 5/10.

Yorum Gönder